Ako ste naumili piti alkohol, ovo je sedam najboljih izbora

Alkohol se ne uklapa u zdrav životni stil, ali u umjerenim količinama u posebnim situacijama nikad nije loš izbor. Iako je pijenje alkohola opasno, sve dok znate vlastite granice, ima određene prednosti. 

Prema smjernicama, ljudi bi trebali konzumirati najviše jedno piće u danu, odnosno čašu piva ili vina ili 44 mililitra likera, rakije ili drugog žestokog pića. 

Osim toga, ako se odlučite počastiti kojom kapljicom, Indian Times prenosi najbolje izbore za koje se možete odlučiti.

1. Suho vino

Mala doza vina može ojačati imunološki sustav, odnosno pomoći u borbi protiv prehlade, tvrdi studija sa Sveučilišta Oregon Health & Science. Važni je da ste umjereni. Prekomjerno pijenje ima obrnuti učinak i negativan utjecaj na imunološki sustav.

2. Votka

Stara izreka da votka ostavlja bez daha ima smisla. Votka može poslužiti ako ostanete bez vodice za ispiranje usta. Čak i jeftine votke imaju visoka antibakterijska svojstva, kaže autorica knjige Training Food, Renne McGregor. Osim što ubija bakterije, uz komadić klinčića, mente ili cimeta osigurava svjež dah.

3. Šampanjac

Mislite da imate problema s pamćenjem? Popijte čašu šampanjca. Istraživanje sa Sveučilišta Columbia tvrdi da šampanjac može pomoći poboljšati kratkoročno pamćenje.

4. Tekila

Ako netko želi smršavjeti, ali nastavi piti alkohol, neka to bude tekila. Istraživanje koje je objavilo Američko kemijsko društvo u Dallasu pokazalo je da bi ključni sastojak koji se nalazi u biljci agave i koji se koristi za izradu tekile mogao pomoći u mršavljenju i kontroli šećera u krvi. Šećer koji se prirodno nalazi u biljci agave naziva se agavin te djeluje kao i dijetalna vlakna u tijelu, zbog čega se osjećate sito i jedete manje.

5. Viski

Nekoliko studija, uključujući onu objavljenu u Europskom časopisu za kliničku prehranu, otkrilo je da viski daje najveći antioksidativni poticaj tijelu. Pojačavanje antioksidansa u vašem tijelu u određenoj mjeri smanjuje rizik od srčanih bolesti i zatajenja srca. Osim toga, studije koje su proveli Sveučilište Harvard i European Heart Journal također su došle do istog zaključka.

6. Gin

Ako želite sagorijevati masnoće i danju i noću, gin bi mogao pomoći. Studija objavljena u časopisu Food & Nature procijenila je kako alkoholna pića utječu na miševe. Gin je pokazao sposobnost sagorijevati kalorije i nakon što završite s pijenjem, objavio je Daily Mail. Studija je otkrila da redovite doze mogu povećati stopu metabolizma do 17 posto.

7. Rum

Članak objavljen u časopisu Drinking in America sažeo je prednosti konzumiranja ruma koje su proučavane kroz neko vrijeme. Njegova zagrijavajuća i umirujuća svojstva mogu pomoći u smanjenju tjeskobe i da bolje zaspite, dok antimikrobna svojstva mogu pomoći u sprječavanju prehlade i u borbi protiv boli u mišićima. Također se može boriti protiv perifernih srčanih bolesti jer djeluje kao razrjeđivač krvi.

Izvor: Index
Foto: Freepik

Francuska očekuje najslabiju proizvodnju vina u povijesti