Brandy & Cognac

Svaki Cognac je brandy, ali svaki brandy nije cognac. Ime Cognac može nositi samo onaj brandy koji se proizvodi u regiji Cognac u Francuskoj, a od 1909. godine imaju i AOC (appelation d'origine controlée) status. Slava cognac je započela na njemačkom i engleskom tržištu krajem XVII stoljeća. Svaki se cognac dobiva od vina koje fermentira od cijelih boba, a zatim se dvostruko destilira u kotlovima za pečenje. Zatim godinu dana stoji u novim hrastovim bačvama i tada se prebacuje u stare hrastove bačve kako cognac ne bi preuzeo tanina iz nove hrastovine. Oznake na bocama cognaca osmišljene su tako da ukazuju na kvalitetu pića: V(Very), S(Special), O(Old), P(Pale), F(Fine), X(Extra), C(Cognac), E(Especial). V.S. znači da je najmlađa komponenta najmanje 2 godine odležao u bačvama. V.S.O.P. najmanje 4 godine odležao. Oznake Extra, Napoleon i X.O. znače da je cognac odležavao najmanje 6 godina. Iznad 6 godina starosti cognaci koriste različite nazive: Triomphe,Tres Venerable i Paradise.

Vrsta pića

Zemlja